focul viu
     
» Descriere / Miscarile tectonice

   Miscarile neotectonice si seismele influenteaza evolutia si dinamica actuala a versantilor. Miscarile neotectonice se manifesta pe cele doua planuri: orizontal si vertical. in plan orizontal, in zona curburii, exista o deplasare pe directie S-SE cu o rata de aproximativ 2,5 mm/an (Hoeven et. al., 2005). Pentru dinamica reliefului, mult mai importante sunt miscarile in plan vertical.
   Rata medie de inaltare a reliefului este de 1,5-2 mm/an, in sectorul mio-pliocen si de 0.5 - 1.0 mm/an, in sectorul cuaternar (Cornea I. et. al., 1979). in bazinul Milcov, miscarile neotectonice pe structurile faliate favorizeaza deplasarea in mod diferit a compartimentelor, si o instabilitate generala la nivelul versantilor. De asemenea, inaltarea generala accentueaza eroziunea in adancime, influentand declansarea si evolutia regresiva a alunecarilor de teren. Prin masuratori GPS, intre 1997 si 2004 (Hoeven et. al., 2005) au fost determinate miscari de coborare cu rate de -2 - (-4) mm/an la confluenta Milcov - Putna si de inaltare de pana la 2mm/an in spatiul dealurilor subcarpatice. Cele mai apropiate puncte de masurare au fost la Garoafa (- 2.84 mm/an) in campie si Vrancioaia (1.51 mm/an) in dealurile interne.
   Seismele pot reprezenta o cauza declansatoare a alunecarilor de teren. Ele sunt importante, pe de o parte, prin socul produs si energia eliberata (pot declansa imediat alunecarea), iar pe de alta parte, pentru deranjarea structurii geologice si aparitia de fisuri, falii. Cutremurele vrancene sunt de tip intermediar, cu adancimea focarelor intre 120 - 170 km. Ele sunt o consecinta a dinamicii placilor litosferice la Curbura.
   Energia se acumuleaza pe planurile de coliziune dintre microplaca Marii Negre (pe care se suprapune bazinul Milcov) si microplacile Transilvana si Est-europeana. Planul de subductie are o inclinare de pana la 80°.

   » continuare ...
     


- Istoric
- Localizare si limite
- Conditiile geologice
- Miscarile tectonice
- Relieful
- Hidrologia
- Particularitatile climatice
- Invelisul edafic
- Procese actuale de degradare
- Vegetatia si fauna
Miscarile orogenice de cutare
au amplificat eroziunea si procesele gravitationale
determinand chiar deformarea unor terase din Valea Milcovului.
focul viu
   Acest web-site a fost realizat in cadrul proiectului “Impreuna pentru arii protejate si dezvoltare durabila”, implementat de Asociatia pentru Conservarea Diversitatii Biologice, Focsani, Vrancea.
   Continutul acestui web-site nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Mecanismului Financiar SEE. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor site-ului web. Pentru informatii oficiale despre Mecanismul financiar SEE si Programul Norvegian de Cooperare, accesati: www.eeagrants.org.
 
focul viu