focul viu
     
» Descriere / Miscarile tectonice

   Toate epicentrele cutremurelor vrancene corespund unitatii cutate valahe. Acestea elibereaza periodic o mare cantitate de energie, generand pagube materiale si pierderi de vieti omenesti, in urma cutremurelor puternice (10.11.1940, 04.03.1977, 30.08.1986, 30.05.1990) mai multe alunecari s-au declansat ori s-au reactivat. Raportul dintre directia faliei si suprafata de versant determina configuratia majora a alunecarii de teren.
   Din punctul de vedere tectonic, in zona studiata se remarca 3 falii importante (longitudinale), orientate nord-sud, care delimiteaza principalele unitati litologice: falia externa a flisului, falia Casin Bisoca si falia pericarpatica. Faliile longitudinale corespund unui sistem de dislocatie profunda orientat N-S determinata de impingerea catre exterior a Panzei Subcarpatice.  Falia externa a flisului delimiteaza flisul paleogen de panza subcarpatica si reprezinta o limita morfologica importanta intre Carpati si Subcarpati. Panza subcarpatica, ca unitate externa a Moldavidelor, cuprinde, in cea mai mare parte, depozite de molasa. Este rezultatul tectogenezei moldave - intrasarmatiene.
   In bazinul Milcov, falia Casin - Bisoca trece printre varfurile Raiut si Muncelu, pe la est de gura de varsare a paraului Reghioru, intersecteaza albia Milcovului (la gura de varsare a paraului Preda, pe la est de Titila si Faget, est de varful Alunului si varful Garbovei). inclinarea faliei este mai mare la sud de Andreiasu de Sus, in timp ce la nord planul este mai putin inclinat, iar amploarea incalecarii este maxima. Este o falie inversa intrapleistocena contemporana tectogenezei valahe (San-dulescu M., 1984).
   Molasa neogena cutata cuprinde o serie de sinclinale strivite (Raiut - Titila, Ur-soaia - Rachitasul) cu tendinta de solzificare (M. Pauca, 1942). Structura tectonica complexa se datoreaza prezentei unor falii longitudinale si transversale. Faliile longitudinale: Jgheaburi - Butucoasa, Lunca, Prahuda sunt, de asemenea, falii inverse, orientate N - S. Faliile transversale sunt orientate vest - est si au o extensiune ceva mai redusa: Falia Raiuti, Falia Farcasei, Falia Andreiasu, Falia Reghiului, Falia Titila. Ultimele doua intra in categoria faliilor de decrosare.
     


- Istoric
- Localizare si limite
- Conditiile geologice
- Miscarile tectonice
- Relieful
- Hidrologia
- Particularitatile climatice
- Invelisul edafic
- Procese actuale de degradare
- Vegetatia si fauna
Miscarile orogenice de cutare
au amplificat eroziunea si procesele gravitationale
determinand chiar deformarea unor terase din Valea Milcovului.
focul viu
   Acest web-site a fost realizat in cadrul proiectului “Impreuna pentru arii protejate si dezvoltare durabila”, implementat de Asociatia pentru Conservarea Diversitatii Biologice, Focsani, Vrancea.
   Continutul acestui web-site nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Mecanismului Financiar SEE. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor site-ului web. Pentru informatii oficiale despre Mecanismul financiar SEE si Programul Norvegian de Cooperare, accesati: www.eeagrants.org.
 
focul viu