focul viu
     
» Descriere / Procese actuale de degradare

   Degradarea terenurilor reprezinta rezultatul interactiunilor dintre factorii care dau individualitatea suprafetei teritoriului (roca, relieful, solul si invelisul vegetal) si factorii care actioneaza in sensul degradarii si torentializarii ei (climatul, in special precipitatiile atmosferice si activitatea umana nerationala).
   Agentii morfogenetici, in stransa legatura cu factorii specifici de natura geologica, au generat in zona Vrancei o mare varietate de procese si forme de degradare a terenurilor. O multitudine de procese geomorfologice actuale, de albie si versant sunt caracteristice cu deosebire zonei subcarpatice. Eroziunea (in suprafata si in adancime), pe de o parte si deplasarile de teren, pe de alta parte, dau nota dominanta specifica, in raport cu alcatuirea litologica a terenului (Costandache C., 2005).
   Caracteristica principala a terenurilor degradate din teritoriul analizat a fost predominarea eroziunii foarte puternice si excesive precum si a eroziunii in adancime pe substrate litologice formate din marne sau alternante de marne si gresii, uneori strabatute de puternice filoane de gips. Pe sute de hectare inainte de efectuarea lucrarilor de ameliorare a acestor terenuri, marna aparea la suprafata dand un aspect ruiniform. Foarte frecvente au fost surparile, alunecarile si curgerile plastice. Alunecarile au fost si sunt in general profunde cu framantarea puternica a terenului.
     


- Istoric
- Localizare si limite
- Conditiile geologice
- Miscarile tectonice
- Relieful
- Hidrologia
- Particularitatile climatice
- Invelisul edafic
- Procese actuale de degradare
- Vegetatia si fauna
Eroziunea puternica in adancime pe substrate friabile si moi
contribuie la formarea sau degradarea peisajului din Valea Milcovului.
focul viu
   Acest web-site a fost realizat in cadrul proiectului “Impreuna pentru arii protejate si dezvoltare durabila”, implementat de Asociatia pentru Conservarea Diversitatii Biologice, Focsani, Vrancea.
   Continutul acestui web-site nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Mecanismului Financiar SEE. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor site-ului web. Pentru informatii oficiale despre Mecanismul financiar SEE si Programul Norvegian de Cooperare, accesati: www.eeagrants.org.
 
focul viu