focul viu
     
» Imprejurimi / Padurea Cenaru

   Declarata rezervatie naturala prin Legea nr. 5/2000, aria protejata de tip mixt este situata in zona varfurilor Cenaru (898 m), Garbova (879 m), pe un sector al versantului drept al Paraului Milcov. aria protejata se remarca prin asociatii fitogeografice deosebite (prezenta a peste 370 de specii de plante), detasandu-se prin existenta a CCa. 980 exemplare de tisa (Taxus baccata), element atlantic central european, monument al naturii. Padurea aflata sub statutul de arie protejata adaposteste exemplare care inregisreaza pana la 18m. inaltime,diametre la baza de aproximativ 30-35cm. si varste pana la 200 ani.
   Rezervatia naturala se suprapune unui complex reprezentativ pentru ecosistemele forestiere specifice padurilor de amestec. Situat intr-un areal cu inversiuni termice frecvente, acest sit prezinta o importanta deosebita datorita numarului mare de exemplare de Taxus baccata (aproximativ 1000 de exemplare pe o suprafata de aproximativ 400 ha) diseminate intre arbori seculari de fag si brad.
   Padurea Cenaru apartine Subcarpatilor interni de Curbura, relieful ariei protejate fiind deosebit de vulnerabil la degradarea terenului prin eroziuni de suprafata si de adancime, precum si la alunecari de teren, astfel incat padurea indeplineste o functie protectiva de o deosebita importanta. Relieful este foarte fragmentat de afluentii raului Milcov care curg spre vest si spre nord, modeland versantii cu pante de 18 – 35° si vai inguste, greu accesibile, ale caror maluri ajung pana la 50-70 m. inaltimile scad de la sud (interfluviu Milcov - Ramnicu Sarat) spre nord si vest, de la 943 m (Vf. Coltu Porcului) la 760 m (Plaiul Cenarului), 600 m (confluenta pr. Garbova cu pr. alunu) si 500 m pe valea Milcovului.
   Padurea Cenaru este sit Natura 2000

   » continuare ...

     


- Manastirea Mera
- Cetatea Craciuna
- Reghiu Scruntar
- Magura Odobesti
- Padurea Cenaru
Un masiv subcarpatic impadurit cu foioase si subarborete
dar si cu poieni cu flora bogata, constituindu-se in ansamblu ca un loc
pentru cuibarit sau de pasaj pentru importante specii de pasari strict protejate.
focul viu
   acest web-site a fost realizat in cadrul proiectului “Impreuna pentru arii protejate si dezvoltare durabila”, implementat de asociatia pentru Conservarea Diversitatii Biologice, Focsani, Vrancea.
   Continutul acestui web-site nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Mecanismului Financiar SEE. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor site-ului web. Pentru informatii oficiale despre Mecanismul financiar SEE si Programul Norvegian de Cooperare, accesati: www.eeagrants.org.
 
focul viu