focul viu
     
» Imprejurimi / Cetatea Craciuna

   Aproape de locul Socilor, Radu cel Frumos a ridicat Cetatea Craciuna, cucerita in 1482 de Stefan cel Mare. Targul nu a supravietuit luptelor si obisnuitelor distrugeri ce le insoteau, la sfarsitul secolului al XV-lea si inceputul secolului urmator, decazand la nivelul unui sat.
   In Letopisetul de la Putna nr. I sta scris ca "In anul 6990 [1482], martie 10, a luat Stefan voievod cetatea Craciuna.
   Pana la 1482 tara Vrancei a fost teritoriu al Munteniei. Dupa ce stefan cel Mare il invinge pe Basarab al IV-lea cel Tanar (tepelus) si alipeste cetatea Craciuna, hotarul Moldovei a fost mutat pe Milcov. Din acel moment, tara Vrancei a tinut de Moldova.
   In apropierea orasului Odobesti exista un loc numit „la Cetatuie”, unii cronicari si istorici afirmand ca pe Dealul Odobestilor se afla in trecut Cetatea Craciuna.
   La a XXXIX-a Sesiune Nationala de Rapoarte Arheologice, organizata de Compartimentul Arheologie din cadrul Ministerului Culturii si Cultelor si de Muzeul "Callatis" din Constanta, arheologul dr. Victor Bobi, alaturi de muzeografii Aurel Nicodei si Aurora Emilia Apostu, a sustinut, pe baza cercetarilor arheologice efectuate in anul 2004, o noua ipoteza privind localizarea mult cautatei cetati Craciuna, si anume la Floresti (Cimpeneanca), langa Focsani.
     


- Manastirea Mera
- Cetatea Craciuna
- Reghiu Scruntar
- Magura Odobesti
- Padurea Cenaru
Cetate munteneasca din secolele XIII - XV
fortificata de domnitorul Stefan cel Mare
pentru a asigura un avanpost in calea incursiunilor turcesti.
focul viu
   Acest web-site a fost realizat in cadrul proiectului “Impreuna pentru arii protejate si dezvoltare durabila”, implementat de Asociatia pentru Conservarea Diversitatii Biologice, Focsani, Vrancea.
   Continutul acestui web-site nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Mecanismului Financiar SEE. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor site-ului web. Pentru informatii oficiale despre Mecanismul financiar SEE si Programul Norvegian de Cooperare, accesati: www.eeagrants.org.
 
focul viu