focul viu
     
» Imprejurimi / Manastirea Mera

   Ansamblul Manastirii Mera este format din:
   Zidul de incinta fortificata,cu guri de tragere si urme ale caii (drumului ) de straja la ziduri. Incinta este strajuita la doua colturi de turnuri in forma hexagonala, cu doua nivele si avind pe fatada vestica doua rinduri de guri de tragere. In coltul de nord —vest al zidului de incinta se afla un turn cu sectiune patrata iar altul-cu sectiune rotunda este in coltul de sud-vest al zidului.
   Turnul clopotnitei este amplasat pe latura vestica a zidului de imprejmuire a incintei. Acesta este pe axa bisericii din incinta si intrarea se face pe sub bolta clopotnitei, printr-o poarta masiva din lemn, initial cu ghinturi din metal. Inaltimea portii este sub media staturii unui adult, aceasta obligind pe cel care intra sa se aplece iar accesul in grup devenind aproape imposibil (masura strategica, de aparare a intrarii). Accesul in turn se face pe o scara din lemn in forma de ax de spirala.
   Ansamblul mai cuprinde un al doilea turn, mai scund, amplasat pe zidul de incinta in opozitie cu intrarea principala si pe axa bisericii. Este cea de a doua cale de acces in manastire si care corespunde cu intrarea in cimitirul vechi.
   Odaile staretiei sau Casa Domneasca se afla amplasate in partea dreapta a intrarii in incinta. Sapaturile efectuate pentru investigatiile preliminare restaurarii, au relevat si fundatiile corpului de chilii.
   Biserica “Sf. Imparati”este pozitionata in centrul incintei .Constructia este impresionanta prin arhitectura si volumetrie. Accesul in biserica se face pe trepte joase din piatra ce dau in pridvorul initial deschis cu arcade sprijinite pe stilpi in forma octogonala.
   Intrarea in biserica este marcata de un gol cu o masiva din ferecaturi metalice, prinsa intr-un ancadrament de piatra cioplita.Acesta este format dintr-o rama din piatra, in forma dreptunghiulara profilata cu o bagheta rotunjita. Portalul de piatra din interiorul acestei rame este in arc de cerc la partea superioara, cu baghete profilate terminate in partea inferioara de mici portiuni evazate si o baza patrata cu motive florale.

   » continuare ...

     


- Manastirea Mera
- Cetatea Craciuna
- Reghiu Scruntar
- Magura Odobesti
- Padurea Cenaru
Ansamblul Manastriii Mera este considerat cel mai valoros monument istoric,
ctitorie a familiei Cantemir in judetul Vrancea.
focul viu
   Acest web-site a fost realizat in cadrul proiectului “Impreuna pentru arii protejate si dezvoltare durabila”, implementat de Asociatia pentru Conservarea Diversitatii Biologice, Focsani, Vrancea.
   Continutul acestui web-site nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Mecanismului Financiar SEE. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor site-ului web. Pentru informatii oficiale despre Mecanismul financiar SEE si Programul Norvegian de Cooperare, accesati: www.eeagrants.org.
 
focul viu