focul viu
     
» Imprejurimi / Manastirea Mera

   Deasupra usii este amplasata pisania in doua limbi cu caractere cirilice si grecesti.Deasupra Pisaniei se afla o firida dreptunghiulara care reprezinta “Buna Vestire”pe un fundal cu caracter arhitectural. Infundata pina la cutremurul din 1977, pictura descoperita in firida demonstreaza ca acesta a fost hramul initial al bisericii Cantemirestilor. Pronaosul este despartit de pridvor prin trei arce in acolada, sprijinite pe stilpi de zidarie octogonala asezate pe cite un soclu in forma de prisma. Pronaosul este acoperit de doua calote sferice despartite central de un arc de cerc.
   Pe fatada vestica a pronaosului se afla pictata firida cu “Sfintii Imparati”. Doua ferestre inalte, amplasate in lateralele pronaosului, lumineaza biserica.
   Absida altarului, ridicata cu o treapta peste nivelul de calcare din biserica este acoperita cu o semicalota sferica.Un pilastru cu rol de contrafort , include si fereastra din altar.
   Alaturi de fragmentele picturilor votive ale ctitorilor amplasate pe peretele pronaosului, ancadramentele sculptate in piatra de la si ferestre, catapeteasma si scaunul episcopal constituie cele mai valoroase componentele artistice si piese din inventarul bisericii Sf. Imparati.
   De curand restaurat, acest admirabil edificiu a renascut, recapatandu-şi intreaga frumuseţe originala, multa vreme ascunsa de daramaturi şi de carpelile greoaie ale incercarilor de consolidare. Dincolo de mareţia suverana şi de armonia proporţiilor ceea ce uimeşte la biserica manastirii Mera, este savanta impletire de elemente tradiţionale ale arhitecturii din Moldova, pe al carui pamant se afla, cu cele din apropiata Muntenie, rezultatul obţinut fiind o sinteza pe cat de originala, pe atat de semnificativa pentru o epoca in care cronicarii şi carturarii celor doua ţari romaneşti exaltau cu mandrie ideile de latinitate, unitate şi continuitate naţionala.    Descrierea traselului care poate fi folosit pentru a ajunge la obiectiv
   Comuna Mera, judetul Vrancea pe drumul judetean Odobesti-Andreiasu

     


- Manastirea Mera
- Cetatea Craciuna
- Reghiu Scruntar
- Magura Odobesti
- Padurea Cenaru
Ansamblul Manastriii Mera este considerat cel mai valoros monument istoric,
ctitorie a familiei Cantemir in judetul Vrancea.
focul viu
   Acest web-site a fost realizat in cadrul proiectului “Impreuna pentru arii protejate si dezvoltare durabila”, implementat de Asociatia pentru Conservarea Diversitatii Biologice, Focsani, Vrancea.
   Continutul acestui web-site nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Mecanismului Financiar SEE. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor site-ului web. Pentru informatii oficiale despre Mecanismul financiar SEE si Programul Norvegian de Cooperare, accesati: www.eeagrants.org.
 
focul viu